elderly residence terrassa

ELDERLY RESIDENCE TERRASSA

LOCATION: Terrassa, Barcelona, Spain

CLIENT: Infraestructures.cat

PROGRAM: Residence and Day care for the Elderly

SIZE: 5357 m²

STATUS: Settled

TEAM: Alicia Casals, Karl Johan Nyqvist, in collaboration with Vaillo+Irigaray

IMAGES: Big Shot

 

En un entorn de transformació per a Sant Pere Nord, a la vora del Parc de la República i els seus equipaments, es proposa un nou espai públic que doni accés compartit a l’existent Casal de gent gran i al nou Centre de Dia i Residència. Es crea d’aquesta manera un conjunt amb sinèrgies funcionals alhora que es resol la deficient accessibilitat del Casal, on les escales de l’entrada principal obliguen a la major part dels usuaris (sovint amb mobilitat limitada) a passar per un passatge ombrívol i poc visible. El nou edifici tindrà dos accessos diferenciats, un més públic i directe des de la plaça i un més protegit per a la residència. Es reubicaran els camps de petanca existents (tradició molt arrelada entre la gent gran del barri) en el nord-oest del recinte, connectats amb el camí Cal Petit. Es prioritza un edifici amb el menor número d’alçades per facilitar la mobilitat autònoma, incorporant espais exteriors en tots els nivells: patis, jardins, atri, terrasses, galeries, solàriums, etc. Les grans façanes a sud generen interiors lluminosos i assolellats, situant les estances d’estar en posicions amb vistes privilegiades. Dos grans patis de caràcter desigual (atri i jardí) organitzen el programa al seu voltant actuant com a punts de referència identificables. Entorn a ells, gira un esquema circulatori clar i de fàcil orientació gràcies a transparències i visuals creuades. En el encreuament dels dos anells circulatoris, un eix de serveis enllaça amb el nucli vertical central. Els patis, tipologia paradigmàtica d’exterior segur i controlat, no només afavoreixen la vida activa
dels residents sinó que també funcionen com articuladors bioclimàtics. L’atri, tancat a l’hivern, redueix la demanda de calefacció i esdevé un espai acollidor i protegit en dies de fred. A l’estiu, protegit de la radiació directe, s’obren els seus tancaments superiors creant, per efecte xemeneia, una gran sala exterior fresca i ventilada. Per altra banda, un gran pati enjardinat, permet passejades sense sortir del centre per a persones amb deambulacions erràtiques. En aquests patis s’hi bolquen porxos i terrasses de plantes superiors fomentant la seva funció com a catalitzadors socials i punts de trobada. Ambdós queden connectats amb els espais verds programats que envolten l’edifici: hort urbà, plaça, camps de petanca i jardí Palmlöf. Els cinc mòduls de convivència de la residència es distribueixen tres en P1 i dos en P2, mentre que els serveis centralitzats i centre de dia s’ubiquen en planta baixa, podent compartir espais. L’estructura de pilars incrementa la flexibilitat i resiliència a futur del conjunt, permetent generar grans espais diàfans amb particions flexibles i usos polivalents.
En l’àmbit de llar residencial, els espais d’estar– menjador i terrasses es concentren al voltant de l’eix central, permetent compartir i combinar espais i fomentar la inclusió social. S’eliminen passadissos a favor d’àmplies i lluminoses galeries (2,10m) que actuen com a prolongació de l’àmbit privat, un espai de relació i estar que afavoreix la seva apropiació per part dels residents. Aquests amortidors climàtics garanteixen la ventilació natural creuada, pre-calenten l’aire a l’hivern i a l’estiu s’obren per crear un espai intermig fresc i ventilat.
La façana exterior de lames de formigó prefabricat i fusteria i persianes de fusta aporten lleugeresa i calidesa al conjunt, defugint d’imatges institucionals, mentre que els volums de poca alçada parlen d’una escala propera. En els patis, la fusta de tons suaus reflecteix un sistema constructiu de pilars de fusta i forjats de CLT; un material saludable i excel·lent regulador higroscòpic. Materials com ara el formigó, la pedra o la fusta creen un entorn de qualitat sensorial i de baix manteniment gràcies al seu bell envelliment. Una construcció industrialitzada reduirà temps d’execució (fins a 2/3) i costos, garantint una alta qualitat i minimitzant impacte ambiental i residus. Es proposa evitar l’aparcament soterrat per ser un procés constructiu altament contaminant i agressiu, tot i que, en cas d’estimarse indispensable, seria fàcilment integrable.